Waardoor verandert de kleur van de ogen van een baby?

Veel gestelde vragen van ouders aan hun arts hebben betrekking op het moment waarop hun kindje gaat kruipen, lopen of praten. Daarnaast worden veel vragen gesteld over de kleur van de ogen van een baby.

Waarom verandert de kleur van ogen van een baby?

Wanneer baby’s geboren worden, vooral baby’s met een lichte huid, hebben deze vaak lichtere ogen omdat er weinig melanine in hun hun oogjes zit. Melanine is een soort pigment dat kleur geeft aan huid, haar en de ogen van een baby.

De hoeveelheid melanine in de iris, het gekleurde gedeelte in het oog, bepaalt welke kleur ogen een persoon zal krijgen.

Hoeveel melanine iemand heeft in zijn of haar lichaam is genetisch bepaalt en wordt dus door de ouders overgedragen aan hun kindje. Het ontvangen DNA van beide ouders bepaalt dus of het kindje blauwe, bruine, groene of een andere kleur ogen krijgt.

Het komt vaak voor dat een baby wordt geboren met lichtblauwe ogen, maar na verloop van tijd donkerdere ogen krijgt. Dit komt doordat de ogen aan het begin nog weinig melanine bevatten, maar naarmate de ogen van de baby meer worden blootgesteld aan licht neemt de hoeveel hieraan toe.

Deze toename zorgt voor een verandering van het pigment dat weer tot gevolg heeft dat de ogen van de baby van kleur kunnen veranderen.

Wanneer verandert de kleur van ogen van een baby?

De kleur ogen van een baby verandert in de meeste gevallen in de eerste 6-9 maanden van het leven. Gedurende de eerste weken of maanden zien de meeste ouders de ogen van hun kindje steeds donkerder worden, toch merken ouders dit vaak pas nadat ze foto’s terugkijken doordat de verandering ervan zo geleidelijk gaat. Na ongeveer 12 maanden hebben de ogen van een kindje over het algemeen hun definitieve kleur.